10 Şubat 2014 Pazartesi

Cevizli Sucuk Nasıl Yapılır ?

Cevizli sucuğun ana maddesi dut olmakla birlikte, dut ağacının altına bezlerin serilerek, dalların hızla sallanıp, iri dut tanelerinin bezin üstüne doğru düşmesi sağlanıyor 30 kilo duttan yaklaşık 100 kilo pestil çıkıyor. Dutlar yıkandıktan sonra, sıcak su kazanında kaynatılıyor. Kaynama süresi aşağı yukarı 50 saati buluyor.

Sonra kazandan boşaltıp, ince eleklerde süzüp şırası alınıyor. Herle kazanına konup, bal ve süt ilave edilip tekrar kaynatılıyor. Bir kenara ayrılan bir miktar soğuk şıra ile birlikte unu çırpılıyor. Çırpılan karışım kaynamış kazana dökülüyor büyük ceviz parçalarını 25-30 santim uzunluğunda bir ipe dizdikten sonra herleye batırıp çıkarılıyor ve kurutmaya bırakılıyor. Kuruduktan sonra cevizli sucuğu, ipinden sıyırılıp satışa sunuluyor.

 Güneşli bir günde yaklaşık 7-8 saatte kuruyor. Ertesi gün kurutulan cevizli sucuklar tekrar güneşlendirilerek, ayrıştırılıyor. Cevizli sucuk tekrar güneşe atılıyor, iki veya üç saat kurutulup, afiyetle yenebilecek hale geliyor. Güneşli olmayan havalarda kapalı yerde ateş ile kurutma da yapılabiliyor. Bu da maliyeti artırıyor. 

Mersin Oto kiralama Mersin rent a car 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder