8 Şubat 2014 Cumartesi

Tatli Yerine Cevizli Sucuk Yiyin !


Hem tadıyla her tatlının yerini doldurabilecek,hem de çok yararlı bir tatlı: Cevizli sucuk ! Miktarını abartmadan gönül rahatlığıyla yiyebilirsiniz.

Cevizli sucuk, şıranın veya pekmezin nişasta ile kaynatılıp hazırlanan peltesine iplere dizilmiş iç ceviz, fındık, fıstık veya badem gibi kuruyemişlerin  batırılıp çıkarılması ve kurutulması ile elde edilen geleneksel tatlılarımızdan birisidir.

Geleneksel gıdalarımızdan biri olan cevizli sucuk enerji ve besin öğeleri yönünden zengin bir gıdadır.İçerisine giren yağlı tohumlar , protein, yağ en önemlisi doymamış yağ asitleri bakımından  zengin ve antioksidan özelliği olan yağda eriyen E vitamini, mineraller ve diğer vitaminler ile üzüm şırası ve pekmezin bileşiminde bulunan mineraller ve vitaminlerden dolayı besin değeri yüksek enerji veren bir gıdadır.

Zayıf olanlara,sporculara,gebelere,ağır işte çalışanlara önerilebilecek en önemli gıdalardan birisidir.Besin değeri olmayan zararlı yiyeceklerin (cips,şekerleme,bisküvi vb.) yerine tercih edilebilecek alternatiftir.

Fındık, ceviz gibi yağlı tohumlar B grubu vitaminleri, mineraller, yağ ve proteince zengindirler. Yağ 
içerikleri yüksek olmalarına karşın bitkisel kaynaklı oldukları için kolesterol içermezler. Fındık tekli doymamış yağ asitlerinden zengin olup, ceviz tekli doymamış yağ asitleri ile birlikte omega-3 yağ asitlerinden de zengindir.

Ceviz ve fındık gibi yağlı tohumlar, doymamış yağ asitleri, E vitamini içerdiği için  kalp hastalığı ve kanser riskini azaltırlar. Ayrıca içerdiği protein önemli bir  protein kaynağıdır. Ceviz besin değeri yönünden oldukça zengindir. 651Kcal enerji verir. Kalsiyum, fosfor, demir, sodyum, potasyum, magnezyum, tiamin, niasin ve askorbik asit içermektedir.Ceviz,  şıra ve pekmez vücudun normal metabolik süreçleri için gerekli birçok minerali de yoğun olarak içermektedir. Ceviz, şıra ve pekmez kemiklerin ve dişlerin yapımı ve gelişimi, kas ve sinir sistemi ve kan pıhtılaşmasında önemli rolü olan kalsiyum kaynaklarındandır. Cevizli sucuk yiyerek günlük kalsiyum,vitamin,protein ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.

Mersin Oto kiralama Mersin rent a car 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder